Skip to content

Niet de moslim is het probleem maar de Westerling

De marcherende wereldleiders in Parijs leven in ontkenning. Want niet de moslim is het probleem, maar de Westerse mentaliteit.

Wat geloven de Moslims?
Moslims zien de laatste honderd jaar als doorgaande kolonisatie. Ze kennen de Westerse invasie in 1917 en Westerse soldaten in islamitische landen, zoals in Egypte (1956), Jordanië (1958) Libanon (1958), Koeweit (1961), Oman (1950s, 1960s en 1970s), Jemen (1950s en 1960s), Libanon (1980s), de Perzische Golf (1980s), Irak/Koeweit (1991). En de mega-invasie in Irak in 2003. Zij geloven dat het Westen hen tot onderlinge oorlogen of met Israël aanzet, voor macht; dat het Westen de tirannen in hun landen in het zadel brengt en houdt; dat het Westen hun cultuur en media infiltreerde en daar nog steeds propaganda maakt; dat het Westen de extremisten heeft geholpen; en religie als controle-instrument gebruikte, want zoals een Britse functionaris in een beleidsdocument denkt: “A primitive mind finds it easier to embrace Islam with its five simple duties, one of which offers the fun and excitement and community feeling of the pilgrimage.” Zij geloven dat het Westen hen martelt, vermoordt, ontvoert en voor jaren op Guantánamo opsluit zonder eerlijke rechtsgang. Zij geloven dat het Westen de democratie in hun landen heeft tegengewerkt. (Soms zeggen Amerikaanse functionarissen hetzelfde, zoals Condoleezza Rice: “For 60 years, my country, the United States, pursued stability at the expense of democracy in this region here in the Middle East.”) Zij geloven dat het Westen veel meer moslims vermoordt dan andersom. Zij geloven dat het Westen hen – na al deze misdaden – met cartoons vernedert.

Ik zeg niet dat alle moslims dit geloven, maar slechts dat dit geloof een onuitputtelijke bron van rekruten voor een oneindige strijd genereert.

Wat geloven de Westerlingen?
Je hebt drie hoofdstromingen: de zelfverheerlijkers, de machiavellisten en de naïevelingen. De zelfverheerlijkers zeggen dat het Westen geen misdaden pleegt. Immers het Westen wil iedereen rijk en gelukkig maken. Of dat het Westen kleine foutjes maakt, zich verdedigt tegen diabolische moslims, of wil voorkomen dat Rusland en China de wereld overnemen. De Machiavellisten zeggen dat je alles mag, want in de Wereld geldt het recht van de sterkste. De naïevelingen – zoals ik – zeggen dat moslims terechte klachten hebben en het Westen anders moet handelen. Ik zie drie oplossingen:

Oplossing 1: Moslims gaan anders denken.
Misschien overtuigen zelfverheerlijkers de moslims dat het Westen het beste wil, dan stoppen de Moslims de aanslagen en zeggen sorry. Misschien overtuigen de machiavellisten de moslims dat het Westen de baas moet zijn. De naïevelingen geloven niet dat moslims van gedachte zullen veranderen, want onderdrukte mensen vechten tot de vrijheid of tot de dood. Zoals Bin Laden het zei:

“As for us we have nothing to lose. He who swims in the ocean does not fear the rain. You have occupied our land, you have attacked our honor and dignity, you have spilled our blood, stolen our wealth, destroyed our homes and you have shattered our security. And we will give you the same treatment.”

Opposing 2: Genocide.
De zelfverheerlijkers kiezen voor geweld. Want zij zeggen dat moslims irrationeel zijn: wie vermoordt nou een cartoonist? En de machiavellisten vinden oorlog prima. Machiavellisten en zelfverheerlijkers willen het Westen in een vesting veranderen. Alle grenzen dicht, zowel voor migranten als voor toeristen en zakenmensen. Immers moslims kunnen over de hele wereld goedkoop vliegen en wat kost een Kalasjnikov?

Maar dan zullen de moslims Westerse toeristen, zakenmannen, bedrijven en ambassades in het buitenland opblazen. We kunnen altijd in onze landen blijven en niks exporteren, maar we willen grondstoffen van de Moslims. Dus we moeten daar oorlogen voeren, zoals Ann Coulter zegt: “We should invade their countries, kill their leaders and convert them to Christianity.”

Maar de moslims zullen nog harder terug slaan. De geweldsspiraal zal pas eindigen als de moslims erkennen dat het Westen de baas is; als het Westen instort en verliest; als het Westen zijn eigen fouten erkent; of als het Westen de moslims uitroeit. Maar als je hun moeders, zusters en nichten elders uitroeit dan radicaliseren ook andere moslims in het Westen. Dus we moeten ook de 19 miljoen moslims in de EU uitroeien, of de 44 miljoen in Europa (inclusief Rusland, Albanië en Oost-Europa). En de 5.256.000 op het Amerikaanse continent.

Oplossing 3: De Westerlingen gaan anders denken.
De naïeveling denkt dat het Westen drie dingen moet erkennen. Ten eerste dat haar macht kwijnt. Andere landen halen haar in; maar ook individuen worden machtiger, door nieuwe technologie. Daardoor zal het Westen zich steeds moeilijker verdedigen.

Ten tweede dat de moslims terechte klachten en legitieme eisen hebben. Onderzoeken van het Pentagon concluderen dat moslims niet onze vrijheid haten, maar ons beleid. Dezelfde onderzoeken ontdekken een grote correlatie tussen de Amerikaanse militaire interventies en terrorisme. Zelfs Bin Laden biechtte op dat hij inspiratie voor de aanval op de Twin Towers vond in de door de VS gesteunde Israëlische bombardementen op flats in Libanon:

“Terwijl ik die vernietigde torens in Libanon bekeek, kwam het in me op om de onrechtvaardigen op een gelijkaardige manier te bestraffen… door torens in de Verenigde Staten te vernietigen zodat zij voelden wat wij voelen en zodat ze afgeschrikt worden om door te gaan met het doden van onze kinderen en vrouwen…”

Ten derde dat de wereld rechtvaardiger moet. Daarom stel ik drie naïeve maatregelen voor:

 1. Respecteer volkenrecht. Bin Laden had gelijk: “Wat is de waarde van uw handtekening op enig contract of verdrag?” Dus stop de moorden, martelingen, illegale invasies en de blinde steun aan de Israëlische bezetting. Berecht de folteraars en de leiders die illegale oorlogen beginnen. Pas dan is het bestraffen van terroristen legitiem.
 2. Versterk volkenrecht. Geef de moslims de kans om Westerse staten in Westerse rechtbanken aan te klagen, voor mensenrechtenschendingen en andere schendingen van volkenrecht. Versterk internationale hoven. Moslims moeten de illegale invasies via internationale hoven kunnen stoppen. Zij moeten Westerse landen (ook de VS) in internationale mensenrechtenhoven kunnen aanklagen. Zij kunnen Europese landen al aanklagen bij Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar de zelfverheerlijkers en de machiavellisten willen dit hof ontmantelen. Als moslims ons respect voor hun rechten met vreedzame middelen kunnen afdwingen, zullen ze dat vaker dan geweld kiezen. (Extraatje: sterke internationale hoven zullen ook ons helpen tegen de opkomende machten.)
 3. Laat de moslims met rust. Steun geen tirannen of gebruik je invloed op hen om te democratiseren. Laat de moslims de tirannen onttronen. Denk twee keer na voordat je je slachtoffers met cartoons vernedert.

Dus we staan op een kruispunt: of we kiezen het irrationele misdadige pad van genocide, of we kiezen het rationele naïeve morele pad van recht en rechtvaardigheid. Ik ben liever naïef dan misdadig.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inBeste BlogsOpiniePolitiek

8 Comments

 1. Likoed Nederland Likoed Nederland

  Jammer voor de auteur dat alleen de Arabieren dat sprookje nog aanhangen, ten koste van henzelf. Hij bevestigd dus het vooroordeel over Arabieren, dat die geen verantwoordelijkheid zouden kunnen nemen.

  Want alle andere volken nemen ondanks hun ook vaak koloniale verleden al lang wel het heft in eigen hand en werken wel positief aan hun toekomst. Zelfs in Afrika onder de Sahara zijn allerlei positieve ontwikkelingen.

  Alleen de Arabieren blijven achter met hun eindeloos geweld – onderling en tegen anderen.

 2. Ik denk dat alle mensen die minder dan 500 km bij elkaar vandaan wonen aan elkaar verwant zijn. Joden zijn dus meestal ook gewoon Arabieren, alleen hangen ze een andere sekte aan.

  Ik denk dat moslims in Europa het liefst gewoon met rust gelaten willen worden. Het probleem is dat er altijd wel een paar uitzonderingen zijn en dat er nogal veel over de grens gaat, dankzij de mondialisering.

 3. richard kamp richard kamp

  De westerling is niet het probleem, het probleem is politici, media en historici. Je kunt van individuele westerlingen niet verwachten dat die ladingen boeken gaan lezen om zich een mening te vormen.

  Dat Moslims zullen stoppen met hun verzet tegen het imperialistische westen lijkt me een illusie, aan de Palestijnen zie je dat hun verzet niet stopt, ook al lijkt het hopeloos, Moslims zien dat de westerse macht taant, en dat zij succes boeken.

  Weliswaar is Morsi weer afgezet, maar hij was toch een democratisch aan de macht gekomen Moslim.
  En Iran is zelfstandig nu al sinds 1979.

 4. Srofe 1

  Denk niet na voordat je je slachtoffers met cartoons vernedert. Denk drie keer na voordat je slachtoffers niet met cartoons vernedert. Verneder het geweld door na te denken, of verheerlijkt het geweld door na te denken.

  Strofe 2

  Dus we staan niet op een kruispunt: of we kiezen niet het irrationele misdadige pad van genocide, of we kiezen wel het rationele naïeve morele pad van recht en rechtvaardigheid het niet. Ik ben liever naïef dan misdadig. Of misdadig door niet naief te zijn.

  Strofe 3

  Het is goed voor de democratie om alles te verdraaien.

  Groet
  JWR Kruzdlo

 5. j de kat j de kat

  Demonstrerende wereldleiders in Parijs proberen de wereld te misleiden. Ze leven niet in ontkenning, maar in pure minachting voor de samenleving. Demonstreren is allereerst een gebaar van machteloosheid. Maar deze demonstranten zijn absoluut niet machteloos. Ze zijn kwaadaardig en volstrekt gewetenloos, want ze voelen zich uitverkoren door het volk.

 6. Max Max

  Wat een onzin!…ha,ha…Dat je jezelf hiermee voor lul zet merk je blijkbaar niet….

Leave a Reply