Skip to content

Huidige protestgeneratie wil genocide

In zijn column in de Volkskrant, zegt Willem Melching dat rechtspopulisme op de protestgeneratie uit de jaren zestig lijkt. De elite van toen gunde de opstandelingen een aantal verworvenheden, zoals abortus, de pil en meer inspraak. Ook de huidige rebellen – zegt Melching – hebben terechte eisen, zoals een einde aan multiculturalisme en de Europese Unie.

Ik zeg dat de huidige opstand op de oude lijkt, maar voor andere redenen. De elite uit de jaren zestig heeft de opstand gesust met meer dan de pil en inspraak. De leiders beloofden dat zij de roofbuit uit de derde wereld met het volk zouden delen. Men zou dictators in ontwikkelingslanden in het zadel brengen, de dictators zouden hun volk dwingen in sweat-shops goedkope T-Shirts te maken en de grondstoffen zouden ze onbewerkt inleveren. De tirannen zouden het geld naar Westerse banken doorsluizen en in het Westen investeren. Het Westen zou hen wapens geven, hen trainen in martelen en paleizen voor hen bouwen.

Men zou de kruimels van deze poet met de Westerling delen. Zo voerde men in 1968 het minimumloon in. Het verdrukte volk werd omgekocht, werd aandeelhouder in de verdrukking. Verslaafd aan de buitkruimel hield het volk zijn mond.

Maar zoals in een piramidespel, werkt dit vergrijp slechts bij oneindig nieuwe buit. Echter, de wereld barst uit haar voegen. Stijgende consumptie verzwelgt de grondstoffen, fikt de atmosfeer, vergiftigt de natuur, bedreigt het leven op aarde. De mensen in de derde wereld bemachtigen beter onderwijs met nadelige gevolgen voor Westerlingen: zakenlui smokkelen het geschoolde werk naar lagere loonlanden; ook de mensen daar gaan exponentieel consumeren en concurreren om de laatste olie, water en landbouwgrond; zij worden mondig, pikken geen pro-Westerse dictators meer en plegen aanslagen in het Westen.

Ook het volkenrecht nivelleert de macht. Voor 1989 waren er 6 internationale hoven en zij hebben slechts 373 bindende uitspraken gedaan tussen 1945 en 1989. Na de val van de muur groeide het aantal hoven tot 24 en zij gaven 37.000 bindende uitspraken. Irakezen bemoeilijken de olieroof omdat ze Groot-Brittannië bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) aanklagen. Internationale hoven berechten genocidale leiders, zoals Milosevic, Mladic, Karadžic, Kony, Bashir, Pol Pot en Charles Taylor. Het Internationaal Strafhof (ICJ) onderzoekt Amerikaanse oorlogsmisdaden en gaat straks regeringsleiders berechten voor illegale oorlogen.

Daardoor verliest de Westerling glorie en macht. Hij verliest de hoop op een copieuzer leven voor zijn kinderen, vooral omdat de elite het pact uit de jaren zestig schendt: en deze elite in barstende bubbels op Wall Street zwendelt, belasting ontduikt en de buit op tropische eilanden verstopt.

De populisten verkopen alles great again, terug naar majestueuze koloniale tijden. Thierry Baudet vergelijkt zichzelf met Napoleon, grapt dat het beter was toen wij ‘de hele wereld bezaten,’ mijmert over toen we de ‘meest gevreesde kapiteins van de wereldzeeën,’ waren en verzamelt stickers met VOC-schepen. Baudet en Wilders willen het ICJ, het EHRM en het College voor de Rechten van de Mens afschaffen. Zij vernietigen het prille volkenrecht, zaaien twijfels over mensenrechten en maken het mogelijk om minderheden te beschadigen. Zij maken het mogelijk om roofoorlogen te voeren en genocide te plegen in de derde wereld om overbevolking, de milieuvervuiling en de concurrentie voor de laatste overlevingsmiddelen te verlichten.

Om de toekomstige genocide acceptabel te maken en te rechtvaardigen, verspreiden populisten complottheorieën over omvolking, over plannen om witten met zwarten te vervangen. Ze beschouwen de Westerling als superieur. Zij beschouwen de kleurling, moslim en migrant als een ongedierteplaag, wat suggereert dat je het ongedierte moet uitroeien. De populisten strijden niet voor rechtvaardigheid, niet voor iets dat zij terecht zouden verdienen, maar voor dominantie en roof. Het is hetzelfde pact als in de jaren zestig.


Geredigeerd door Pascale Esveld

Published inOpiniePolitiek

3 Comments

 1. Partout Partout

  Volstrekt idiote vergelijking met de activisten van de jaren zestig,
  die stonden, oa, voor:

  Make peace no war, antifascisme, democratisering, zelfbestuur, milieubewustzijn, feminisme, sexuele vrijheid en anti-autoritaire opvoeding.

  Verdiepe men zich eens in Provo of de boeken van Roel van Duijn!

  Het huidige populisme van oa Baudet cum suis, e.a., kan men maar beter als cryptofascisme definieren.

 2. Ik ben van de jaren 60 protestgeneratie maar ik voel geen klik met de huidige populisten.
  Kun je jezelf niet in verdiepen hoe deze populisten in de marge der geschiedschrijving zullen verdwijnen?

  • Henk Veldman Henk Veldman

   Populisten zijn er altijd geweest. De groep waar we het nu over hebben riep in de 60er jaren al dat we onze ondergang tegemoet zouden gaan als er (nog meer) immigranten binnen zouden komen. Ook nog eens lieden met een andere cultuur en geloof! Levensgevaarlijk. En zie, “We hebben gelijk gekregen. Het heeft Fortuyn en van Gogh het leven gekost. Het zal niet zo lang meer duren en we kunnen helemaal niet meer over straat lopen! Nu moet je soms al wegduiken omdat je in de verte een groepje mensen ziet staan met een niet westerse cultuur en een verderfelijke ideologie, de islam, dat al miljoenen mensen het leven heeft gekost.”
   Dit soort populisten zul je altijd blijven houden. En het beroerde er aan is, dat er weer een oorlog o.i.d. moet komen om hun “macht” weer te minimaliseren.

Leave a Reply