Skip to content

Het kapitalisme-socialisme-debat is dood

Op het internet vinden sommigen het nodig om hun adoratie voor ongebreideld kapitalisme te verklaren. Zij zijn dom omdat ze twee dingen zijn vergeten:

Ten eerste

Het is een mythe dat kapitalisme ons rijk heeft gemaakt. Als je naar de daadwerkelijke kosten van een hamburger kijkt, die zijn meer rond $100 dan de huidige prijs. De grondstoffen krijgen we onder hun marktwaarde en mensen werken voor ons onder een normaal salaris. Dit is niet vrijwillig, want niemand is dom om zijn spullen aan anderen onder de marktwaarde te geven, of voor een ander onder een normaal salaris te werken. We hebben dit slechts met dwang bereikt. Het is dus roof.

Ten tweede

Het is onvermijdelijk dat het werk in de toekomst door robots gedaan zal worden. Er is niks dat de mens kan doen, die niet door machine gedaan kan worden. En zelfs als het zou zijn, het meeste werk zal door machines gedaan worden. Nou is de vraag wat er gaat gebeuren als mensen geen werk hebben?

Het lijkt me dat er twee mogelijkheden zijn:

Mogelijkheid 1

Iedereen wordt kapitalist. De mensen zonder robots sterven uit, van honger of worden uitgeroeid door de eigenaren van robots. Er blijven slechts de eigenaren over. Maar dit is een virtueel communisme, als je naar Karl Marx’s formule voor communisme kijkt: “van ieder naar zijn mogelijkheden, aan ieder naar zijn behoeften!”

Mogelijkheid 2

Iedereen wordt communist. Het is mogelijk dat de bezitlozen de eigenaren uitroeien. Er is immers niemand dom om vrijwillig te sterven. Of de eigenaren gaan genoeg gratis overlevingsmiddelen aan de bezitlozen geven. Of de robots worden publiek bezit en iedereen krijgt wat hij nodig heeft.

Discussie

Het debat kapitalisme-socialisme is dus allang beslecht. Onze taak is om te bedenken hoe we de transitie maken van de huidige wereld, naar de wereld waar de robots het werk uitvoeren. Voor de mensen die weten dat hun kinderen weinig kans hebben om in de bezitersklasse te komen, is het slim om vanaf nu maatregelen te nemen om te voorkomen dat de bezitters wapens verzamelen en privé-legers inhuren. Want slechts met privé-legers kunnen de bezitters de bezitlozen uitroeien.

Voor deze transitie moeten we een mentaliteitsverandering ondergaan. We moeten anders denken, niet meer in termen van kapitalisme of communisme/socialisme. Deze termen zijn dood.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inFilosofieOpiniePolitiek

3 Comments

Leave a Reply