Skip to content

ethische code voor columns

Kranten moeten een ethische code voor columns ontwikkelen. Waarom? Omdat de columns nu teveel onjuiste ‘feiten’ bevatten. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe column van Afshin Ellian: “De waarheid over Syrië die we nergens horen”. Daar schrijft hij:

“Toen de media het nog niet echt over Syrië hadden, heb ik getracht aandacht te vestigen op de inhumane toestand in het land. Ook heb ik geprobeerd de dubbele moraal bij de westerse media en de neomarxisten zoals de SP aan de kaak te stellen: wel hevig geëmotioneerd voor Gazastrook maar niet voor Homs.”

Zoek in de Kamervragen naar Syrië:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de politieke situatie in Syrië en in het bijzonder de situatie van politieke gevangenen (ingezonden 7 april 2011).
Vraag 1
Wat is uw oordeel over de politieke ontwikkelingen in Syrië na het aftreden van de regering? Acht u de kans reëel dat politieke vrijheden worden toegestaan en politieke gevangenen worden vrijgelaten?
Vraag 2
Bent u bekend met de situatie van politieke gevangenen in Syrië en die van hongerstakende politieke gevangenen in het bijzonder? Is het waar dat twee politieke gevangenen, Tohamah Maroof en Kamal Sheikho, sinds half februari in hongerstaking zijn?
Vraag 3
Bent u bereid bij de autoriteiten te eisen dat alle politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten?”

Vragen van de leden Van Bommel en Gesthuizen (beiden SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over investeringen van Shell in Syrië (ingezonden 26 mei 2011).”
Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Syrië (ingezonden 2 mei 2011).”
Vragen van de leden Van Bommel (SP) en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over wapenuitvoer naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten (ingezonden 24 februari 2011).”

En er zijn veel meer van dit soort Kamervragen.

Kijk hier de cartoon van de SP-site:

Met andere woorden Afshin Ellian heeft een opiniestuk geschreven, zonder enige moeite te nemen om de door hem geproduceerde feiten te controleren. Hij is te lui om vijf minuut te googelen.


Geredigeerd door Pascale Esveld
Published inPolitiek

27 Comments

 1. Mihai Mihai

  Klopt als een bus. Ik heb nu de ‘feiten’ tussen aanhalingstekens geplaatst.

 2. reinejragolo reinejragolo

  Des te meer ethische codes in kranten des te gemakkelijker de
  Assads hun wijsheden kunnen uitventen.

 3. Mihai Mihai

  Des te meer misdadigers zoals Ellian en als jij, des te meer slachtoffers.

 4. reinejragolo reinejragolo

  Een zichzelf respecterende misdadiger geeft dat ook gewoon toe Mihai.

 5. Beste Mihai,

  Heb jij je je dan zelf ook The Saddam Tapes, the Inner Workings of a tyrants Regime 1978-2001 Cambridge, geschreven door Kevin M.Woods, David D. Palkki, Mark E. Stout al aangeschaft?
  Dit mede gezien je volstrekt eenzijdige benadering van de inval in Irak destijds? Hier tref je het harde materiaal en bewijs voor het feit dat het bewind van Saddam destijds erger was dan dat van Hitler, Mubarak en Khadaffi bij elkaar. Nog even afgezien van zijn genocide op tenminste 100.000 Koerden. Ik vond jouw standpunt destijds veel te gemakkelijk en vooral niet op harde feiten gebaseerd en dus: onethisch!
  Altijd fijn om nog eens een oude koe uit de sloot te halen, toch?

  PS Ik was voor de inval in Libië, en nu ben ik opnieuw voor ingrijpen in Syrië desnoods dan maar zonder toestemming van de Veiligheidsraad.
  De Bushdoctrine klopt namelijk in zoverre: je kunt fascisten niet hun gang laten gaan, nergens ter wereld, daar zijn wij het toch hopelijk over eens?

 6. Mihai Mihai

  @Partout
  Jij als filsosoof van de dood was gewoon blij dat de Amerikanen nog een paar moslims hebben vermoord.

  Iraq Becoming Worst Death Penalty State

  Iraq executed 51 people in the month of January, including 17 in one single day. This makes Iraq the worst place on earth for capital punishment.
  At that rate, Iraq is now averaging 19 executions per million population per annum. By comparison, in the most recent report of the United Nations Secretary General on the status of the death penalty, the highest rates were 3.34 for Saudi Arabia and 3.29 for Iran (see UN Doc. E/2010/10, p. 9). In that report, issued two years ago, Iraq was at 0.92.
  Virtually everywhere else in the world, including notably the United States and China, the death penalty is in sharp decline. Pakistan, for example, once an important practitioner of capital punishment, appears to have stopped altogether. Major declines are expected in the Arab countries that have been touched by the so-called ‘Arab spring’. The exception is this little knot of countries in the Middle East – Iraq, Iran, Saudi Arabia and Kuwait.
  I suppose this is the democratic dividend that Rumsfeld, Bush and Blair were going to bring to the region when they invaded Iraq in 2003.
  http://humanrightsdoctorate.blogspot.com/2012/02/iraq-becoming-worst-death-penalty-state.html

 7. Partout Partout

  Misschien moet ook daar opnieuw worden ingegrepen?
  Kun je eens ingaan op het ethische verschil: waarom niet in Irak ingegrepen mocht worden en wel in bijvoorbeeld Libië?
  Liever heb ik nog een antwoord van jou op de vraag of jij voor een evt. ingrijpen in Syrie bent, desnoods zonder toestemming van de Veiligheidsraad, e.e.a. uit ethische motieven??

 8. Mihai Mihai

  Amerikanen grijpen slechts in om hun eigen dictators aan de macht te brengen. Er is geen enkele morele rechtvaardiging aan.

 9. Partout Partout

  Mihai je ontwijkt zoals altijd mijn vraag: ben je voor of tegen ingrijpen in Syrie, even afgezien door wie dat gebeurt?
  Indien nee, graag vanuit een ethisch perspectief nader toelichten aub?

  PS Filosofie van de dood is juist een levensfilosofie.

 10. Mihai Mihai

  We hebben deze discussie eerder gehad. Ingrijpen mag slechts als de mensen in het land waar ingegrepen wordt naar een rechter kunnen stapen en de ingrijper aanklagen. Zo simpel is het. Anders plaatsen de Amerikanen alweer een eigen dictator en we voeren dezelfe discussie over 20 jaar.

 11. Partout Partout

  Mail deze blijde ethische boodschap even aan Bashar al Assad wil je? Hij kan wel een moreel steuntje in de rug gebruiken..

 12. Mihai Mihai

  De Syriërs kunnen goed voor zichzelf zorgen. Ze hebben geen Amerikanen nodig, noch de nieuwe Amerikaanse tiran aan de macht. Anders komt nooit democratie.

 13. Partout Partout

  Je komt zo toch nooit tot ethische daden door je volstrekt theoretische exercities. Je staaterbij en kijkt ernaar, lekkermakkelijk.
  Ten tijde van het Spaanse fascisme trokken talloze linkse Europese jongeren mee ten strijde tegen de onderdrukkers.
  Je hebt eenvoudigweg geen kaas gegeten van werkelijke strijd tegen iets, en geen enkel historisch besef.
  Als de VS destijds hadden moeten wachten op een uitspraak van Mihai zijn Rechtbank hadden we nu nog onder de knoet van Hitler gezeten.
  (Nu is het dan onder het knoetje van Merkel, scheelt toch net een slokje op een puur fascistische borrel)

 14. Partout Partout

  Ik word steeds gecensureerd, dat is lekker discussiëren zeg!

 15. Reine jRagolo Reine jRagolo

  Mihai, “de Syriers kunnen goed voor zichzelf zorgen”.

  Ik proef dat je niet bereid bent om een uniform aan te trekken om een verdrukt volk onder een dictator uit te halen.

 16. Reine jRagolo Reine jRagolo

  Sudetenduitsers zullen als minderheid ook wel onderdrukt zijn geweest.
  Maar was het Tjechoslowaakse bewind op dit punt echt vergelijkbaar met Assad cs?
  Maar je haalt ook de Nazi’s erbij.
  Ik heb niks met nazi’s.
  En ik vind het ongepast met met Nazi’s te vergelijken.

 17. Mihai Mihai

  @Reine

  Voordat je reageert moet je eerst de argumenten lezen. Onder Clinton is een document uitgelekt, waarin men wilde de grondstoffen van andere landen roven, onder het mom van humanitaire interventie. En geschiedenis toont aan dat de VS regeringen slechts heeft vervangen met eigen dictaturen, niet met democratieën. Dus voordat er een rechtbank bestaat om de interventionist aan te klagen als de bevolking het oneens is met de interventie, moet je geen interventie willen, want dat zal slechts een smoes geven aan mensen met andere bedoelingen.
  According to Ha’aretz, Rep. Tom Lantos, ranking Democrat on the House International Affairs Committee, soothed Colette Avital, a visiting Knesset member, with this assurance: “My dear Collette, don’t worry. You won’t have any problem with Saddam. We’ll be rid of the bastard soon enough. And in his place we’ll install a pro-Western dictator, who will be good for you and good for us.”

 18. Reine jRagolo Reine jRagolo

  Mihai,

  Iedereen heeft grote twijfels of de democratie in Irak, welke is begeleidt door de VS, het wel zal halen?
  Iedereen vreest dat Irak zal terugvallen tot een of meer islamitisch geinspireerde dicaturen.
  Het is onzeker of deze dictaturen wel Pro-westers zijn maar na alle incidenten zoals o.a. de koranverbranding in Afghanistan kun je dit bijna wel vergeten voor de komende 30 jaar.

  Dus een eventuele opzet voor een nieuwe dictatuur kan best lukken maar Pro-westers zit er denk ik niet in.

 19. Mihai Mihai

  @Reine

  Onder mijn blog mag je niet liegen. De Amerikanen willen olie en macht. Als ze democratie hadden gewild, dan was er nu al een democratie in Afghanistan en Irak.

 20. Reine jRagolo Reine jRagolo

  Ik kan niet geloven dat Amerika er op heeft aangestuurt dat de operatie in Irak toch een deceptie zou worden laat staan het debacle in Vietnam.
  Mijn vermoeden wordt gesterkt door het lot van benoeming van presidenten welke sterk afhangt van het succes van militaire operaties.
  Maar als jij een link hebt dat er willens en wetens wordt aangestuurd op een fiasco dat ontvang ik die gaarne.

 21. Mihai Mihai

  @Reine

  De bewijslast ligt bij jou. Produceer een lijst van de Amerikaanse interventies. Bewijs dat in meer dan 50% van de gevallen Amerikanen democratie en welvaart hebben gebracht.

 22. Reine jRagolo Reine jRagolo

  Ja wie moet er nu eigenlijk stellen?
  Jij beweert dat de Amerikanen allang welvaart hadden kunnen brengen en ik zeg dat ik het niet kan geloven.

 23. Partout Partout

  Je maakt hierboven zelf schuldig aan een ad hominem en een leugen, nl dat ik iets tegen moslims zou hebben.
  Ik heb vanaf 2000 aantoonbaar op tal van plekken het opgenomen voor moslims, en bv Wilders te vuur en te zwaard aangevallen, enz. Daarnaast bestrijd ik fascisme, ook als het om islamofascisme gaat.
  Dat laatste bvk samen met de 95% gematigde moslims.
  Je ziet genuanceerdheid is mij niet vreemd, je zou op dit punt nog veel kunnen leren…
  Ik raad je hoe dan ook aan dit hele non-blog te wissen, want je staat goed voor lul.

 24. Partout Partout

  Stelling van de Dag:
  de Afghanen maken zich drukker om een door de Yanks verbrande Koran, dan om een door de eigen Taliban verminkt jong meisje.

  De wreedheden van de Taliban kent – net als bij Saddam destijds – geen grenzen.
  Elke (vrijheids-) oorlog kent collateral damage, het valt iedere keer te betreuren dat er burgerslachtoffers vallen.
  Neemt niet weg dat onder de Taliban het land terugdendert richting de duistere Middeleeuwen. Dat is wat Mihai voorstaat.
  Mede dankzij de onvermoeibare hersenspoeling van zelfbenoemde “intellectuelen”als Mihai die slechts een(1) deuntje fluiten: anti USA, kunnen fascistische dictaturen all over the world* blijven bestaan.

  PS Idem Iran, Syrië etc.

Comments are closed.