Skip to content

Wilders is een verlichter

De Koninklijke Sociëteit voor Kunsten en Wetenschappen in Metz heeft in 1787 een essay-wedstrijd uitgeschreven. De stelvraag voor de meest verlichte geesten was: ‘Est-il des moyens de rendre les juifs plus heureux et plus utiles en France?’ Met andere woorden ‘Bestaan er manieren om de Joden gelukkiger en tegelijkertijd nuttiger voor Frankrijk te maken?’ Een zeer titanische intellectuele opdracht dus.

De jetset van verlichtingsgozers, zoals Voltaire, Cobbett, Bauer, Michelet, zeg maar de opiniemakers van toen, moesten zonodig hun mening ventileren over wat te doen met de Joden. Voltaire beschouwde de Joodse filosofie als onbestaand. Voor Diderot waren Joden in staat tot elke schurkenstreek. D’Holbach zag hen als de verachtelijkste wezens. Rousseau, een oom van de moderne rechtsstaat en burgerrechten, beschouwde hen als woeste fanatiekelingen.

Abbé Grégoire, bekend als voorvechter van rassengelijkheid en als leider van de Franse revolutie, schreef over de Elzas, waar de grootste Joodse gemeenschap leefde, van 20.000 zielen. Hij beargumenteerde in één van de winnende essays dat de Joden een verloederde, degenererende invloed op de Elzassische gemeenschap hadden. Joden waren parasieten, gevoelig voor ziektes, vooral vanwege inteelt en ze waren geïndoctrineerd door hun religie om de ongelovigen te haten.

Hun rabbijnen zouden in hun preken de hele Bijbelse moraliteit hebben gecorrumpeerd. De Joden geloofden niet dat ze zondigden als ze Christenen bedrogen, want God verschoonde hen op de Dag des Oordeels en een menigte van hun sofisten keurde oneerlijkheid, dubbelzinnigheid en hypocrisie goed.

Maar Grégoire had zeker goede bedoelingen, zoals elke verlichte mens: “Laten we de Joden in burgers veranderen.” Men moet de Joden “regenereren”, fysiek, psychisch en moreel. Zo moeten ze een gezonder, robuuster temperament krijgen, ze zouden gedwongen moeten worden tot verlichting en eerlijkheid, hun hart zou bijgesteld worden door deugdzaamheid, hun handen versterkt door arbeid. Vooral in de landbouw.

Grégoire stelde meer concrete maatregelen voor: Verlichte Christelijke geestelijken, zoals hijzelf, moest de opvoeding van de Joodse kinderen uit de handen van hun ouders overnemen. Hopelijk zou dit de Joden bevrijden van hun bijgeloven en Talmoedische dromen, ingeprent door hun ouders en rabbijnen. Een militaire aanpak was ook goed, dienstplicht zou hen moed en patriottisme bijbrengen.

Aan de andere kant moesten de Joden geen openbare functies krijgen waar publiek geld mee bemoeid was en, als tegenprestatie voor al deze welwillende inzet, zouden de Joden aan alle Christenen hun openstaande schulden moeten kwijtschelden.

En zo moest men de Joden profijtelijk maken voor de Franse maatschappij. Tjakkaa!

Ik kan geen krant meer open slaan zonder gedwongen te worden in reïncarnatie te geloven. Al deze grote namen uit de verlichtingstijd zijn klaarblijkelijk in Wilders herboren. En deze keer belooft hij de verlichting voorgoed af te maken.

Published inOpiniePolitiek

15 Comments

 1. Mooi blog!
  Ook veel zionisten dachten later dat Joden gedegenereerd waren. Max Nordau het het eind 19e begin 20e eeuw over “Muskel-Judentum”.

 2. Toen ik nog in Israel woonde, 2005/2006 toen sprak ik met een bewaker van Wilders.
  Hij kwam er vaak vertelde die, daar leerde hij de tactiek van moslimhaat (veiligheid).
  Misschien is dat wat me het meest krenkt.
  Hij heeft het dáár geleerd, in het land van mijn hart.

  • Henk Veldman Henk Veldman

   Ik ben een jood. Ik had rond ’67 eventueel naar Israël kunnen gaan. Ik werd min of meer “geronseld”. Uiteraard was ik dan in het leger terecht gekomen en zou zonder enige twijfel hebben meegeholpen Palestijnen te “doden” (als bekend “vermoorden” moslims altijd hun tegenstanders) en verjagen. Vrijwel zeker zou ik daar trots op zijn geweest.
   Zou ik in Israël wonen zou ik trots zijn op “mijn” land, dat echter in werkelijkheid van de Palestijnen is.
   Ik zou trots zijn als een atleet wereldkampioen zou worden. Of dat “we” het songfestival zouden winnen. Uiteraard ook op de mooie oude gebouwen. Hoe dan ook, ik zou overal trots op zijn waar een normaal mens ook trots op is, net als ik trots ben een Nederlander te zijn. Maar kan iemand me vertellen waarom ik trots erop moet zijn een jood te zijn? Ook in Israël eventueel? Als ik nu eventueel in Israël zou wonen, (moet er niet aan denken) zou ik nog steeds trots zijn dat ik Nederlander ben/was.
   Ik ben vroeger wel eens uitgescholden voor “jood”. Aan m’n geloof kan het niet liggen want ik ben atheïst.

  • Mihai Mihai

   Verlichtingsfundamentalisme.

 3. alext alext

  Ha, is dat geen drogredenen? Verlichter X zegt Y. Wilders zegt Y2. Y en Y2 zijn in (ongeveer) dezelfde klasse (nou niet precies maar ongeveer). Dus Wilders is een verlichter.

  Ik neem aan dat de titel ironisch was bedoeld, zeker..

 4. thomas thomas

  Ik lees weer allerlei drogredenen van onze Mihai.
  Maar dat schijnt ook zijn specialiteit te zijn. In de VK maakt hij iedere discussie kapot door te kakelenm dat opponenten ‘drogredenen’ gebruiken.

 5. Een van je beste bijdragen. Dit keer wat verpopulariseerd (tjakka?). Maar goed, dat zal de geest van de tijd wel zijn.

 6. Extranjero Extranjero

  Nou, het licht is goed aan in Nederland met de aanstaande regering Wilders. Ben anders toch benieuwd hoe lang die hele poppenkast gaat duren. Hoe zit dat met die “fractie” van de PVV? Die hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Dus hoe lang zal het duren voordat, bijvoorbeeld, zo’n Bosma denkt dat-ie een hele meneer is omdat hij zijn foto in de krant ziet en “uit” de “fractie” stapt om z’n eigen toko te beginnen?

  Ah, ik moets ook nog even iets zeggen over m’n “moderator”……. Gisteren mijn WordPress-blogje in elkaar geflanst. Blijkt de standaardinstelling te zijn dat commentaren niet automatisch verschijnen……
  Is nu gersteld…..
  Met excuses,
  Kristian

 7. Henk Veldman Henk Veldman

  “Hij beargumenteerde in één van de winnende essays dat de Joden een verloederde, degenererende invloed op de Elzassische gemeenschap hadden. Joden waren parasieten, gevoelig voor ziektes, vooral vanwege inteelt en ze waren geïndoctrineerd door hun religie om de ongelovigen te haten.” En laat dit dus ongeveer zijn wat Wilders over moslims beweert.
  Ik heb overigens al jaren de indruk dat met opzet allerlei beweringen over islam/moslims in feite gewoon “joods” zijn.
  Ook de “Joodse Staat Israël” staat a.h.w. model voor IS, de “Islamitische Staat”. Dat blijkt ook uit het feit dat het overgrote deel van hun misdaden die zogenaamd uit de Koran zouden komen, in werkelijkheid wel uit de Bijbel te halen zijn en met name het OT waar het jodendom op gebaseerd is dus.

 8. Henk Veldman Henk Veldman

  Verrek….. Ik dacht dat dit een nieuw berichtje van Mihai was, want ik kreeg ‘m net in m’n postbakje. Maar hij is dus al 6 jaar oud. 🙁
  Hoe het mogelijk is, is me een raadsel.

  • Mihai Mihai

   @henk

   Iemand twijfelde dat de Franse denkers antisemitisch waren en ik heb dit bericht zichtbaar gemaakt. (Het was onzichtbaar). Misschien daarom.

   • Henk Veldman Henk Veldman

    Ach zo….. 🙂 Maar ondertussen was/is het nog best interessant voor me. Dus ben ik toch wel blij.

 9. Henk Veldman Henk Veldman

  Overigens wel opmerkelijk dat het vandaag precies 6 jaar oud is. Daarom dacht ik dat het mogelijk een fout van je provider was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *