ethische code voor columns

Door Mihai. CAT: Politiek

Kranten moeten een ethische code voor columns ontwikkelen. Waarom? Omdat de columns nu teveel onjuiste ‘feiten’ bevatten. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe column van Afshin Ellian: “De waarheid over Syrië die we nergens horen”. Daar schrijft hij:

“Toen de media het nog niet echt over Syrië hadden, heb ik getracht aandacht te vestigen op de inhumane toestand in het land. Ook heb ik geprobeerd de dubbele moraal bij de westerse media en de neomarxisten zoals de SP aan de kaak te stellen: wel hevig geëmotioneerd voor Gazastrook maar niet voor Homs.”

Zoek in de Kamervragen naar Syrië:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de politieke situatie in Syrië en in het bijzonder de situatie van politieke gevangenen (ingezonden 7 april 2011).
Vraag 1
Wat is uw oordeel over de politieke ontwikkelingen in Syrië na het aftreden van de regering? Acht u de kans reëel dat politieke vrijheden worden toegestaan en politieke gevangenen worden vrijgelaten?
Vraag 2
Bent u bekend met de situatie van politieke gevangenen in Syrië en die van hongerstakende politieke gevangenen in het bijzonder? Is het waar dat twee politieke gevangenen, Tohamah Maroof en Kamal Sheikho, sinds half februari in hongerstaking zijn?
Vraag 3
Bent u bereid bij de autoriteiten te eisen dat alle politieke gevangenen onmiddellijk worden vrijgelaten?”

Vragen van de leden Van Bommel en Gesthuizen (beiden SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over investeringen van Shell in Syrië (ingezonden 26 mei 2011).”
Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Syrië (ingezonden 2 mei 2011).”
Vragen van de leden Van Bommel (SP) en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over wapenuitvoer naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten (ingezonden 24 februari 2011).”

En er zijn veel meer van dit soort Kamervragen.

Kijk hier de cartoon van de SP-site:

Met andere woorden Afshin Ellian heeft een opiniestuk geschreven, zonder enige moeite te nemen om de door hem geproduceerde feiten te controleren. Hij is te lui om vijf minuut te googelen.

Tags: