Het kapitaalcommunisme

Door Mihai. CAT: Geen categorie

Wat denk je van dit nieuwe staatsvorm: het kapitaalcommunisme? Hoe werkt dat? Heel simpel. Je mag tijdens je leven zo rijk worden als je maar kunt of wilt. Je mag echter je vermogen niet achterlaten. Je kinderen erven bijvoorbeeld niks. Na je dood wordt de helft van je vermogen via een loterij aan een willekeurige andere Nederlander toegekend. De andere helft wordt in de staatskas gestort en gebruikt voor vooruitgang, zoals wetenschap, onderwijs, zorg, ov, millieu, goedkope leningen aan mensen die bedrijven willen opstarten etc. Je mag ook de helft van je vermogen ook nadrukkelijk voor een van deze doelen, of een ander goed doel, achterlaten.

Trackback from your site.

Comments (8)

 • Erik van Donk

  |

  Avatar van Erik van Donk
  En en passant vervangen we ook de democratie door de meritocratie, en we hebben een flinke stapvooruit gemaakt.

  Reply

 • Mihai

  |

  Avatar van Mihai
  Een liberale democratie is een meritocratie. Denk bijvoorbeeld aan John Rawls, A Theory of Justice.

  Reactie is geredigeerd

  Reply

 • Ruud Zweistra

  |

  Avatar van Ruud Zweistra
  @Erik,
  Grappig hè, in het licht van wat je laatst zei over Mihai en mij. Hij komt voortdurend met dingen die ik al gedaan heb. Maar ik loop dan ook een anderhalf decennium voor.

  Reply

 • Mihai

  |

  Avatar van Mihai
  Ik zit daar op de site van het breilandmodel te lezen en wat kom ik er tegen:

  "http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/algemene_semantiek/trainingsprogramma.htm

  Voor een alomvattend trainingsprogramma kan men gebruik maken van de volgende lijst, opgesteld in een discussie over de verbetering van intelligentie door filosoof Mihai Ticu"

  Daar moest ik vooral over lachen, want je neemt dat klakkeloos over, wat ik in 5 minuut in elkaar heb geknutseld als brainstorm idee. Bovendien verklaar je dingen zonder mij te vragen waarom ik dat op de lijst heb gezet.

  Reactie is geredigeerd

  Reply

 • a.j.cornelese

  |

  Avatar van a.j.cornelese
  Geen ruzie. Er is echt niets nieuws onder de zon en alles is al eens door iemand anders bedacht, geloof me.

  Reply

 • Ruud Zweistra

  |

  Avatar van Ruud Zweistra
  @Mihai,
  Een Heer van Stand kent zijn eigen Denkkracht niet.

  En ik ben inderdaad zo vrij geweest enige exegese te plegen. Dat overkomt iedere filosoof – daar ik zou me maar bij neerleggen. Natuurlijk ben ik wel bereid tot correcties en/of toevoegingen.

  Met de groeten van de breilandfilosoof.

  Reply

 • Ruud Zweistra

  |

  Avatar van Ruud Zweistra
  @a.j. cornelisse,
  Ja, ja, dat weten we. Maar de één zet het op een andere manier op een (b)rijtje dan de ander. Daar zit de lol. Dat lijstje van trainingsmethodes van Mihai vond ik een zeer snedig (b)rijtje.

  Reactie is geredigeerd

  Reply

Leave a comment